Навигация Garmin

Може би всеки е чувал за навигация с марката Garmin. Дори при повечето от нас това е първата марка, за която се сещаме, когато чуем „навигация”. Garmin е един от най-големите брандове в световен мащаб за производство на навигационни системи от всякакъв тип. Той е лидер на пазара и продуктите, носещи неговото лого, са висококачествени и от висок клас.

Както казахме, Garmin са се концентрирали в производството на навигационни системи. Сред продуктите срещаме най-разнообразни варианти, от който и да е друг бранд. Напоследък Garmin се развиха и в производството на популярната група продукти видеорегистратори и камери, където се представят отлично, и които ще разгледаме в друго ревю. Силно развито продуктово перо на марката са и картите, предназначени основно за техните продукти. Ще разгледаме двете ниши отделно.

Навигациите са изключително популярни продукти, които се различават по няколко основни признака. Наред с технически параметри и дизайн, най-основната разлика е предназначението им. Навигациите от Garmin са разделени в няколко основни групи:

- Мобилни навигации
- Навигационни системи за морска навигация, продукти за мореплаване и риболов.
- GPS за спорт
- Ръчни GPS
- Въздушни навигационни системи и продукти

От групата на мобилните навигации разграничаваме различните видове устройства. Тук се запознаваме с най-разнообразни навигатори с най-различни екстри. Различното при тях е, че всички са специфично  предназначени за съответното превозното средство. Разполагат с различен и специализиран софтуер. Срещаме навигация за кола Garmin в серии: Drive, Drivesmart, Driveassist,  навигация за мотор от серия Garmin Zumo, навигация Garmin за камион от серията Garmin Dezl, Dezlcam, навигация за кемпер Garmin Camper и флийт мениджмънт решения. Разликите в софтуера са значителни. Освен базовите за налични карти, възможност за добавяне на нови карти, актуализации, предупреждения, точки на интерес, всеки вид има своите особености. При навигациите за камион и кемпер има възможност за въвеждане на параметри на превозното средство и изчисляване на маршрут според тях. Взимат се предвид забраните и регламента за движение, така че да се избегнат глоби или други проблеми по маршрута. При навигациите за мотоциклет има и база данни за атрактивни маршрути, а за кемпер – информация с къмпинг локации.

Групата на навигационни системи „за вода” е доста обширна и пълна със специализирани и високотехнологични решения. Тук срещаме най-специализирани сонари за риболов, картографи, морски карти, сонари за риболов на лед, сонарни модули, компаси, ръчен морски GPS, радари, уреди за морска комуникация, морски камери и много други. Garmin са се специализирали значително тук и предложенията са със значително разнообразие, ефективност и качество.

Друга широка и добре развита категория е тази за GPS за спорт. Отново срещаме специализирани устройства с конкретна насоченост. Продуктите от тази група са с определена функционалност, в зависимост от предназначението си и от изискванията на конкретния спорт. Функциите са развити най-вече съгласно изискванията и потребностите на потребителите. Всички компоненти са важни и особено ефикасни. Garmin за спорт помага на клиента да следи своята производителност, подготовка, тренировките си и физическите си показатели. Това помага за отчитане на резултатите и съблюдаване на това винаги да бъдем в добра форма и да напредваме. Артикулите от различните групи са висококачествени и освен да поддържат добрата тренировка, те поддържат и мотивацията на потребителите. В тази група срещаме уреди за фитнес и спорт, като часовници Gramin, гривна за спорт, GPS за мултиспорт, GPS за бегачи, GPS за голф, за велосипедисти, дайвъри.

Ръчните GPS също са известни като GPS за измерване на площи, земеделски GPS, GPS за туризъм, като се ползват и понякога от мотоциклетисти. Те се характеризират с висока точност на позициониране и служат главно в земеделието. Можете да измервате площи, трасирате имоти, можете да запаметявате данните от тези операции и да съхранявате и ползвате маршрути. За туризма тези GPS устройства се ползват като им се инсталират карти и се използват за ориентация. Могат да се използват карти с налични еко и други пътеки. В зависимост от модела, може да притежават функции като камера, възможност за комуникация, SOS сигнализация и т.н. В тази група срещаме и така известните GPS за кучета. Те служат за проследяване и дресировка на кучета и са изключително ефективни. Този тип GPS най-често вървят в комплект с каишка. Познати серии от ръчните GPS  са Montana, GPSMAP, Oregon, Alpha, Etrex.

От уредите за въздушна навигация срещаме техника с високо качество и професионална насоченост. Продуктовата гама включва GPS системи и часовници от сериите area, GPSMAP, GDL, D2.

Другото перо, с което са известни Garmin, са предложенията им за карти за навигация. Картите и софтуерът са собственост на фирмата, която се грижи за коректността, актуалността, детайлността и разнообразието им. Предлагат се карти за различните държави, райони, предназначение (карти за туризъм, морски карти, офроуд карти). Повечето навигации Garmin се предлагат с карти с доживотни безплатни актуализации, но ако все пак не са, се предлагат и ъпдейти.

В заключение можем да кажем, че навигация Garmin е продукт с високо качество, предлагаща цялостни решения и обещание за коректност и устойчивост.

garmin-feat

 

No Comments Yet.

Leave a comment